Természettudományos mk.
Természettudományos munkaközösség logó
Ökoiskola
Ökoiskola logo
Pénziránytű iskola
Kiemelt Pénziránytű Iskola 2019-2020
Kiemelt pénziránytű iskola logó
Váci Szakképzési Centrum
Váci szakképzési Centrum logó
Szakképzés európai hete logó
ECDL logó

Pályaorientációs nap - 2017.12.12.

2017. december 12-én került sor iskolánkban az első pályaorientációs napra. Már korábban is szerveztünk hasonló tájékoztatókat a végzős diákok számára, de olyan projekt nap, amely minden tanulót érint, most először valósult meg iskolánkban.

A négy tanítási órát igyekeztünk úgy beosztani, hogy a pályaorientáció valamennyi fontos területébe betekintést nyerhessenek a diákok, és megtapasztalják, hogy nem lehet elég korán elgondolkodni a saját pályaválasztásukat érintő kérdéseken. Először egy önismereti kérdőívet töltöttek ki a diákok, amely az érdeklődési körüket vizsgálta. Az eredményeik kiértékelésével saját személyiségükről kaphattak egy kis visszajelzést, valamint érdeklődési irányukhoz kapcsolódó pályakörökkel is megismerkedhettek. Ez követően egy-egy órában különböző szakterületekről érkező szakemberek tájékoztatták a diákokat az egyes pályák lehetőségeiről és buktatóiról, valamint egyetemen oktató pályaorientációs szakemberek végeztek csoportos beszélgetéseket tanulóinkkal. Az előadások sikerét mutatja, hogy sok esetben spontán tapssal jutalmazták a tinik az előadókat.

Az utolsó órában ismét a diákoké volt a főszerep, hiszen ekkor mutathatták be osztálytermi szinten társaiknak a szüleik foglalkozását, amelyet előzetesen otthon egy kérdőív segítségével beszélhettek át szüleikkel. Ez a tevékenység a tanulók pályaismeretének bővítését hivatott szolgálni, és ahogy a saját osztályomban is megtapasztaltam, számtalan olyan szakma került előtérbe, amelynek létezéséről sokan nem is tudnak, vagy amelyekkel kapcsolatban téves elképzelés él egy átlag gimnazista fejében.

Jó volt átbeszélni a pályaválasztást érintő problémákat akár az önismeret, akár a pályaismeret oldaláról, és biztos vagyok benne, hogy a diákok, direkt vagy indirekt, módon sok hasznos információt kaptak erről a mindannyiukat érintő kérdésről.

Péter Kata
Szaktanár, pályaorientáció felelős, osztályfőnök

E-napló
E-napló

Az e-naplóval kapcsolatos kérdéseiket az ekretapsg@gmail.com e-mail címre várjuk.

Samsung Ösztöndíj Program
Samsung SDI ösztöndíj program
Beiskolázási információk
Beiskolázási információk logó
Facebook
Facebook – Francia tagozat
Facebook logó - francia tagozat
Baráti Egyesület
Aszódi Öregdiákok Baráti Egyesülete logó
PSG Konnektor
PSG konnektor

Az iskola online újsága

Fenntarthatósági hét
Fenntarthatósági hét logó
Határtalanul
Határtalanul