Természettudományos mk.
Természettudományos munkaközösség logó
Ökoiskola
Ökoiskola logo
Pénziránytű iskola
Kiemelt Pénziránytű Iskola 2019-2020
Kiemelt pénziránytű iskola logó
Váci Szakképzési Centrum
Váci szakképzési Centrum logó
Szakképzés európai hete logó
ECDL logó

2018. március 24-én városunkban ismét megrendezésre került a tavaszi kézműves vásár, melyen iskolánk is képviseltette magát. Immáron 5. éve tagjai vagyunk az Ökoiskola hálózatnak, ezért kötelességünk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a környezettudatos életmód fontosságára. A kézműves szakkör tagjai Zsemberovszky Veronika tanárnő és Hoffmann-Sáhó Regina, iskolánk könyvtárosának irányításával olyan termékekkel készültek, melyek hulladékcsökkentési alternatívákat kínáltak.

Tavaszi vásár

Megdöbbentő, hogy csak Magyarországon két Gellért- hegynyi szemetet termelünk évente, pedig egy kis odafigyeléssel és kreativitással nagy mértékben csökkenteni lehetne a mennyiségét. Az elkészített vászonzsákokkal például egyszerűen kiválthatóak a műanyag nylon zacskók, a vászonzsebkendők használatával pedig csökkenthető a papírhulladék mennyisége. A diákok emellett készítettek vidám tavaszi díszeket és papírfonás technikával gyönyörű kosarakat  is. Az árusításban a 10.F osztály tanulói vettek rész, név szerint: Tarr Nikolett, Barna Blanka és Hajdú Péter.

Tavaszi vásárSzeretnénk köszönetünket kifejezni Tóth-Deme Gabriellának, és Ruszkai-Geiger Beátának, akik házi készítésű szappanokkal, ajakápolókkal, fürdőbombákkal és dezodorokkal járultak hozzá a vásár sikeréhez.

Tavaszi vásár

Tavaszi vásár

Tavaszi vásár

Ezen termékek használatával nem csak a hulladék mennyiségét csökkentjük, hanem egészségünknek is jót teszünk.

Gondolta volna például, hogy a bolti dezodorok izzadásgátló hatásukat aluminium tartalmuk révén érik el? Eltömíti a verejtékmirigyek pórusait, így a méreganyagok nem tudnak ürülni. Hosszú távon a felgyülemlett méreganyagok daganatok kialakulásához vezetnek. A házi készítésű dezodor ezzel szemben nem tartalmaz mást, mint szódabikarbónát, étkezési keményítőt, sheavajat és illóolajat.

És azt tudta, hogy a legtöbb bolti szappan valójában nem is szappan? Ami habzik bennük, az a nátrium-lauril-szulfát nevű vegyület, melyet a kőolaj feldolgozás során nyernek ki. Ugyanez a vegyület van benne a tusfürdőkben, samponokban is. A házi készítésű szappanok ezzel szemben nem tartalmaznak mást, mint különböző zsírokat, olajokat, valamilyen folyadékot (víz, kecsketej) és egy kis lúgot.

A bevételt társasjáték vásárlására szerettük volna fordítani, a könyvtár számára, hogy lehetőséget teremtsünk diákjainknak közösségi élményeket szerezni. A nagy hideg sajnos hamar véget vetett a vásárnak, így a gyűjtés folytatódik tovább. Ennek ellenére nagyon köszönjük a város vezetésnek, hogy ismét megszervezte és, hogy mi is részt vehettünk.

Közhelynek tűnhet, de valóban úgy érezzük, jelen esetben tényleg a részvétel volt a fontos. Elsődleges célunk nem a pénzszerzés, hanem a figyelemfelhívás volt. Figyelemfelhívás arra, hogy a világunk súlyos veszélyben van és ez ellen mindannyiunknak kötelességünk tenni, akár úgy hogy lemondunk a bódítóan illatozó jól megszokott tusfürdőnkről, akár úgy hogy nemet mondunk a nylonzacskóra és helyette a saját vászonzsákunkat használjuk.

A környezetvédelem nem a fák, a jegesmedvék, a békák védelméről szól. Mi is a környezet részei vagyunk. Ha mi eltűnünk, a környezet attól még itt marad.

A környezettudatos életmód a MI ÉRDEKÜNK!!!

A munkánk tehát folytatódik tovább…

 

E-napló
E-napló

Az e-naplóval kapcsolatos kérdéseiket az ekretapsg@gmail.com e-mail címre várjuk.

Samsung Ösztöndíj Program
Samsung SDI ösztöndíj program
Beiskolázási információk
Beiskolázási információk logó
Facebook
Facebook – Francia tagozat
Facebook logó - francia tagozat
Baráti Egyesület
Aszódi Öregdiákok Baráti Egyesülete logó
PSG Konnektor
PSG konnektor

Az iskola online újsága

Fenntarthatósági hét
Fenntarthatósági hét logó
Határtalanul
Határtalanul