Természettudományos mk.
Természettudományos munkaközösség logó
Ökoiskola
Ökoiskola logo
Pénziránytű iskola
Kiemelt pénziránytű iskola logó
Kiemelt Pénziránytű Iskola 2019-2020
Váci Szakképzési Centrum
Váci szakképzési Centrum logó
Szakképzés európai hete logó
ECDL logó

Pénzügyi témájú foglalkozás

Bár a pénzügyi témájú oktatás az elmúlt években vált felkapott témává, de iskolánkban már 2002 óta folyik pénzügyi témájú oktatás, alkalmazkodva az aktuálisan elérhető lehetőségekhez. Az iskola pedagógia programjában külön fejezetként is megjelenik a gazdasági-pénzügyi nevelés.

A) Órarendszerű oktatás keretében

  • Társadalomismeret tárgy 2000 – 2015

A tárgynak része a „Gazdasági ismeretek” modul, ahol a diákok 18 óra keretében ismerkedhettek meg többek között az álláskeresési technikákkal, az adózással, de a megtakarítási és befektetési ismereteket is szerezhettek. A modulnak része volt az állam gazdálkodása, hazánk és az EU gazdasági kapcsolatrendszere is.
A tárgy 2016-tól a kerettantervi változások miatt beolvadt a történelem tárgyba.

  • Pénzügyi Oktatási Program (POP) 2010 – 2013

A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány kezdeményezésére létrejött program, mely az ország kb. 100 iskolájában működött csak. Iskolánk évente egy-egy osztálynak biztosította heti két órában, összesen 72 órában az MNB által kifejlesztett oktatási programot, melynek leírása itt található: http://penziranytu.hu/sites/default/files/csatolmany/tananyag_20121119_final.pdf

  • Pénziránytű oktatási program 2016-

A Pénziránytű Alapítvány 2016-tól újraindította programját, melyhez iskolánk újból csatlakozni tudott. A program (http://penziranytu.hu/) keretében a 12. évfolyamos diákok számára biztosítjuk kötelezően választható lehetőségként a pénzügyi ismeretek oktatását.

B) Szakköri formában

Pénzügyi témájú foglalkozás

  • Tőzsdeszakkör 2007-2011

A délutáni szakkör keretében elsősorban értékpapír-piaci és tőzsdei ismeretek oktatása folyt, gyakorlatorientált módon, azaz a lexikális ismeretek mellett a készség-és képességfejlesztés kapott nagy hangsúlyt. A szakkörre járó diákok a „Tőzsdejáték középiskolásoknak” nevű versenyen értek el több ízben kiváló eredményeket.

  • Egyéb versenyekre felkészítő szakkörök, foglalkozások 2008 – 2016

Az egyéb országos pénzügyi témájú versenyekre is aktív felkészítés, illetve csapatmenedzselés jellemző.