Természettudományos mk.
Természettudományos munkaközösség logó
Ökoiskola
Ökoiskola logo
Pénziránytű iskola
Kiemelt Pénziránytű Iskola 2019-2020
Kiemelt pénziránytű iskola logó
Váci Szakképzési Centrum
Váci szakképzési Centrum logó
Szakképzés európai hete logó
ECDL logó

Pénzügyi ismeretek - SharkSchool2

Az elmúlt évek során időnként a csapból is az folyik, hogy milyen fontos a pénzügyi nevelés, hogy milyen alacsony szintű a magyar társadalom pénzügyi kultúrája. Sokan sokféle indokok (érdekek) miatt mondják ezt.

Horváth Dániel, iskolánk volt tanulójának visszaemlékezése a középiskolai évek alatti pénzügyi tanulmányokról és versenyekről:

Miért fontos szerintünk a fiatalkori pénzügyi oktatás és nevelés?

Ami igazán fontos, az egyfajta szemléletmód és bizonyos készségek és képességek kialakítása, hiszen enélkül a lexikális ismeretek dzsungelében csak elvész a diák (és bárki más). Ráadásul a világ gyorsan változik, gyorsan avulnak el adott tartalmak, gyorsan kell új dolgokat megtanulnunk.

Kiemelt készségfejlesztési céljaink:

  • A kritikus gondolkodás kialakítása, azaz alakuljon ki belső késztetés az információk ellenőrzésére, a vélemények összevetésére.
  • A pénzügyi tervezés igénye és az ehhez szükséges adatok felkutatása.
  • Körültekintés, óvatosság, ugyanakkor határozottság a pénzügyek területén.
  • A pénzügyi szférával kapcsolatos sztereotípiák eloszlatása és egy valós kép kialakítása.
  • Igény a folyamatos tájékozódásra.

Tuza Ágnes, iskolánk volt tanulójának visszaemlékezése a középiskolai évek alatti pénzügyi tanulmányokról és versenyekről:

Pénzügyi ismeretek - Egérfogó pénzzel Pénzügyi ismeretek - Adósság Pénzügyi ismeretek - Quaestor értékpapír forgalmazó cég

Természetesen a tartalom is fontos, a fenti készségeket ezeken keresztül lehet csak elsajátítani, ugyanakkor ahhoz, hogy ne ismétlődjenek meg a legújabb kori magyar társadalom (jelentős része) által elkövetett pénzügyi hibák, mindenképpen az szükséges, hogy a diákjaink az adott évben megszerzett tudást a jövőben a fent vázolt szemléletnek megfelelően folyamatosan frissíteni tudják és akarják.

A pénzügyi ismeretek témáját számos tantárgy érinti a középiskolai évek alatt (matematika, történelem, földrajz, etika, életvitel, de az osztályfőnöki óra is), ugyanakkor ahhoz, hogy kellően rendszerezett legyen az ismeretek átadása és tervszerű a készségek kialakítása, mindenképp szükséges külön pénzügyi témájú foglalkozás biztosítása is. Ezt iskolánk jelenleg a 12. évfolyamos diákok számára biztosítja, de az elmúlt évtizedben több, más megoldást is alkalmaztunk (itt behivatkozni a „Pénzügyi témájú foglalkozások” cikket), igazodva az lehetőségekhez és a tanulói igényekhez.