Természettudományos mk.
Természettudományos munkaközösség logó
Ökoiskola
Ökoiskola logo
Pénziránytű iskola
Kiemelt pénziránytű iskola logó
Váci Szakképzési Centrum
Váci szakképzési Centrum logó
Szakképzés európai hete logó
ECDL logó

2018. április 23. és 27. között rendezte meg iskolánk a fenntarthatósági témahetet, melyet több hetes lázas tervezgetés, készülődés előzött meg. Nagyon összetett témáról van szó, ami talán kissé megfoghatatlan is, de annál inkább jelentőségteljes mindannyiunk életében.

A „fenntarthatóság” kifejezéssel egyre többször találkozhatunk, mindinkább áthatja életünket, de elgondolkodtunk-e már azon, mit is jelent valójában? Tulajdonképpen a témával foglalkozók között sincs egyetértés ez ügyben.
Azt érezzük talán, hogy a kifejezés összefüggésbe hozható a természeti környezettel és annak megőrzésével, de nem hagyhatjuk ki a képletből a társadalmi és a gazdasági aspektusokat sem.

A gyakorlatban a fenntartható jövő csak e három alappillér érdekeinek harmonizálásával valósítható meg.

Napjaink súlyos környezeti problémái iránt nem maradhatunk közömbösek, mert mindannyian egytől egyig okozói vagyunk, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mi is a természet részei vagyunk, és mi is azon élőlények közé tartozunk, akik a negatív hatásokat elszenvedik. Programjainkat ezen alapelvek köré szerveztük.

A hét első napján iskolánk sportpályáján Zsemberovszky Veronika biológia-környezettan szakos tanárnő gondolatébresztő szavaival nyitotta meg a programsorozatot. Rávilágított arra, hogy a természet jól meglenne ember nélkül, az emberiség azonban elpusztulna az oxigént termelő növények, az élelmet jelentő állatok, a tiszta levegő, a víz és a talaj hiányában.

Fenntarthatósági hét - 2018

Megnyitó

Fenntarthatósági hét - 2018

Megnyitó

Kimondhatatlanul büszkék vagyunk iskolánk parkjára, mely az 1932-ben elkészült főépületünket veszi körül. A park telepítése az egykori diákoknak köszönhető, akik még a nyári szünetüket sem sajnálták arra, hogy fáradságos munkával gondozzák, öntözzék a facsemetéket, így ma 10-20 méter magas fák magasodnak jótékony, hűsítő árnyékot nyújtva nekünk.

Ennek jegyében a tettek mezejére léptünk: gyönyörű parkunk tisztaságáért szemétgyűjtést szerveztünk. A 9.E, 10.E, 11.E és 9.KNY osztályok tanulói a hőségben hősiesen végigjárták a területet, sőt – jókedvűen tréfálkozva – a kerítésen kívül is összeszedték a járókelők által eldobált hulladékot, üres flakonokat, dobozokat. Köszönet érte!

Fenntarthatósági hét - 2018

Szemétszedés

Hogy jobban megismerjék és értékeljék ezt a felbecsülhetetlen kincset, a 11.A és 11.E osztály tanulói botanizáló sétán vettek részt Vezér Anna biológia-földrajz szakos tanárnő vezetésével.

A 11.B osztály pedig Lukács Éva (kertészmérnök, iskolánk egykori biológia szakos tanárnője) kíséretében ismerkedett meg a zöld területet alkotó csodálatos fafajokkal, többek között a hárssal, juharral, platánnal és a Petőfi-szobor mellett őrködő, lassan növő, örökzöld tiszafa bokrokkal.

Fenntarthatósági hét - 2018

Parkséta

Fenntarthatósági hét - 2018

Parkséta

Hatalmas fáink nem csak a hétköznapokban gyönyörködtetnek bennünket. A vadgesztenyefák gyertyaszerűen ágaskodó fehér virágai épp a ballagáshoz nyújtottak szép hátteret.

Ruszkai-Geiger Beáta fiatal, kétgyermekes édesanyja bemutatta saját készítésű bőr- és környezetbarát kozmetikai termékeit, melyek tartalmaznak többek között kókuszzsírt, shea vajat, szódabikarbónát, keményítőt és gyógynövényeket (körömvirágot, levendulát). Az érdeklődők tájékozódhattak a termékek összetevőiről és egyénre szabott tanácsokat is kaptak.

Fenntarthatósági hét - 2018

Bőr- és környezetbarát kencék

Szerdán Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a hulladekmentes.hu alapítója a kollégiumban tartott előadást. Megdöbbentő volt hallani azt, hogy naponta átlagosan 1 kg szemetet termelünk.

Edinától megtudtuk, hogy ezt a szemétmennyiséget töredékére csökkenthetjük csupán azzal, ha elkezdünk komposztálni, és átváltunk környezetbarát, újrahasználható eszközökre, mint a fanyelű fogkefére, üvegkulacsra, sőt a nylonzacskók is helyettesíthetők textilzsákokkal.  Ezekkel az apró lépésekkel nem csak a környezetterhelésünk fog csökkenni, de a saját életünkben is számos pozitív változást fogunk tapasztalni.

Fenntarthatósági hét - 2018

Hulladékmentes előadás

Fenntarthatósági hét - 2018

Hulladékmentes előadás

További információk a hulladékmentes életmóddal kapcsolatban:

www.hulladekmentes.hu

Az iskola honlapjáról elérhető volt egy feladatlap, három fős csapatok számára. A kérdések többek között a klímaváltozásra, a hulladék helyzetre és az erdők szerepére irányultak.

Összesen 15 feladatlap érkezett vissza hozzánk. Három csapat díjazására volt lehetőségünk.

Első helyen holtversenyben a 11.D és a 10.E osztály diákjai végeztek, második helyezett pedig a 9.F osztály csapata lett. Gratulálunk a nyerteseknek!

A hét során az érdeklődők megtekinthették Braun László rajzaiból készített szívszorító kiállítást a távoli Húsvét-sziget tragédiájáról, mely az ember egymás- és a természet iránti felelősségére hívta fel a figyelmet.

A kiállítás Zsemberovszky Veronika, Kárpáti István és Hoffmann-Sáhó Regina munkájának eredményeként valósult meg.

Fenntarthatósági hét - 2018

Húsvét-sziget

Fenntarthatósági hét - 2018

Húsvét-sziget

Egy mozgalmas, eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött. Bízunk abban, hogy a programok hatására tartós változások indultak el a fejekben, a szívekben és a háztartásokban.

Az idei témahét végeztével a munkánk nem zárult le. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a fenntarthatósági alapelvek a hétköznapjaink szerves részét képezzék, és ez a gyakorlatban is megvalósuljon iskolánkon belül és kívül egyaránt.

E-napló
E-napló

Az e-naplóval kapcsolatos kérdéseiket az ekretapsg@gmail.com e-mail címre várjuk.

Szakmák Éjszakája 2019
Szakmák Éjszakája 2019 logó
Facebook
Facebook – Francia tagozat
Facebook logó - francia tagozat
Baráti Egyesület
Aszódi Öregdiákok Baráti Egyesülete logó
PSG Konnektor
PSG konnektor

Az iskola online újsága

Fenntarthatósági hét
Fenntarthatósági hét logó
Határtalanul
Határtalanul