Természettudományos mk.
Természettudományos munkaközösség logó
Ökoiskola
Ökoiskola logo
Pénziránytű iskola
Kiemelt Pénziránytű Iskola 2019-2020
Kiemelt pénziránytű iskola logó
Váci Szakképzési Centrum
Váci szakképzési Centrum logó
Szakképzés európai hete logó
ECDL logó

2018. április 23. és 27. között rendezte meg iskolánk a fenntarthatósági témahetet, melyet több hetes lázas tervezgetés, készülődés előzött meg. Nagyon összetett témáról van szó, ami talán kissé megfoghatatlan is, de annál inkább jelentőségteljes mindannyiunk életében.

A „fenntarthatóság” kifejezéssel egyre többször találkozhatunk, mindinkább áthatja életünket, de elgondolkodtunk-e már azon, mit is jelent valójában? Tulajdonképpen a témával foglalkozók között sincs egyetértés ez ügyben.
Azt érezzük talán, hogy a kifejezés összefüggésbe hozható a természeti környezettel és annak megőrzésével, de nem hagyhatjuk ki a képletből a társadalmi és a gazdasági aspektusokat sem.

A gyakorlatban a fenntartható jövő csak e három alappillér érdekeinek harmonizálásával valósítható meg.

Napjaink súlyos környezeti problémái iránt nem maradhatunk közömbösek, mert mindannyian egytől egyig okozói vagyunk, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mi is a természet részei vagyunk, és mi is azon élőlények közé tartozunk, akik a negatív hatásokat elszenvedik. Programjainkat ezen alapelvek köré szerveztük.

A hét első napján iskolánk sportpályáján Zsemberovszky Veronika biológia-környezettan szakos tanárnő gondolatébresztő szavaival nyitotta meg a programsorozatot. Rávilágított arra, hogy a természet jól meglenne ember nélkül, az emberiség azonban elpusztulna az oxigént termelő növények, az élelmet jelentő állatok, a tiszta levegő, a víz és a talaj hiányában.

Fenntarthatósági hét - 2018

Megnyitó

Fenntarthatósági hét - 2018

Megnyitó

Kimondhatatlanul büszkék vagyunk iskolánk parkjára, mely az 1932-ben elkészült főépületünket veszi körül. A park telepítése az egykori diákoknak köszönhető, akik még a nyári szünetüket sem sajnálták arra, hogy fáradságos munkával gondozzák, öntözzék a facsemetéket, így ma 10-20 méter magas fák magasodnak jótékony, hűsítő árnyékot nyújtva nekünk.

Ennek jegyében a tettek mezejére léptünk: gyönyörű parkunk tisztaságáért szemétgyűjtést szerveztünk. A 9.E, 10.E, 11.E és 9.KNY osztályok tanulói a hőségben hősiesen végigjárták a területet, sőt – jókedvűen tréfálkozva – a kerítésen kívül is összeszedték a járókelők által eldobált hulladékot, üres flakonokat, dobozokat. Köszönet érte!

Fenntarthatósági hét - 2018

Szemétszedés

Hogy jobban megismerjék és értékeljék ezt a felbecsülhetetlen kincset, a 11.A és 11.E osztály tanulói botanizáló sétán vettek részt Vezér Anna biológia-földrajz szakos tanárnő vezetésével.

A 11.B osztály pedig Lukács Éva (kertészmérnök, iskolánk egykori biológia szakos tanárnője) kíséretében ismerkedett meg a zöld területet alkotó csodálatos fafajokkal, többek között a hárssal, juharral, platánnal és a Petőfi-szobor mellett őrködő, lassan növő, örökzöld tiszafa bokrokkal.

Fenntarthatósági hét - 2018

Parkséta

Fenntarthatósági hét - 2018

Parkséta

Hatalmas fáink nem csak a hétköznapokban gyönyörködtetnek bennünket. A vadgesztenyefák gyertyaszerűen ágaskodó fehér virágai épp a ballagáshoz nyújtottak szép hátteret.

Ruszkai-Geiger Beáta fiatal, kétgyermekes édesanyja bemutatta saját készítésű bőr- és környezetbarát kozmetikai termékeit, melyek tartalmaznak többek között kókuszzsírt, shea vajat, szódabikarbónát, keményítőt és gyógynövényeket (körömvirágot, levendulát). Az érdeklődők tájékozódhattak a termékek összetevőiről és egyénre szabott tanácsokat is kaptak.

Fenntarthatósági hét - 2018

Bőr- és környezetbarát kencék

Szerdán Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a hulladekmentes.hu alapítója a kollégiumban tartott előadást. Megdöbbentő volt hallani azt, hogy naponta átlagosan 1 kg szemetet termelünk.

Edinától megtudtuk, hogy ezt a szemétmennyiséget töredékére csökkenthetjük csupán azzal, ha elkezdünk komposztálni, és átváltunk környezetbarát, újrahasználható eszközökre, mint a fanyelű fogkefére, üvegkulacsra, sőt a nylonzacskók is helyettesíthetők textilzsákokkal.  Ezekkel az apró lépésekkel nem csak a környezetterhelésünk fog csökkenni, de a saját életünkben is számos pozitív változást fogunk tapasztalni.

Fenntarthatósági hét - 2018

Hulladékmentes előadás

Fenntarthatósági hét - 2018

Hulladékmentes előadás

További információk a hulladékmentes életmóddal kapcsolatban:

www.hulladekmentes.hu

Az iskola honlapjáról elérhető volt egy feladatlap, három fős csapatok számára. A kérdések többek között a klímaváltozásra, a hulladék helyzetre és az erdők szerepére irányultak.

Összesen 15 feladatlap érkezett vissza hozzánk. Három csapat díjazására volt lehetőségünk.

Első helyen holtversenyben a 11.D és a 10.E osztály diákjai végeztek, második helyezett pedig a 9.F osztály csapata lett. Gratulálunk a nyerteseknek!

A hét során az érdeklődők megtekinthették Braun László rajzaiból készített szívszorító kiállítást a távoli Húsvét-sziget tragédiájáról, mely az ember egymás- és a természet iránti felelősségére hívta fel a figyelmet.

A kiállítás Zsemberovszky Veronika, Kárpáti István és Hoffmann-Sáhó Regina munkájának eredményeként valósult meg.

Fenntarthatósági hét - 2018

Húsvét-sziget

Fenntarthatósági hét - 2018

Húsvét-sziget

Egy mozgalmas, eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött. Bízunk abban, hogy a programok hatására tartós változások indultak el a fejekben, a szívekben és a háztartásokban.

Az idei témahét végeztével a munkánk nem zárult le. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a fenntarthatósági alapelvek a hétköznapjaink szerves részét képezzék, és ez a gyakorlatban is megvalósuljon iskolánkon belül és kívül egyaránt.

E-napló
E-napló

Az e-naplóval kapcsolatos kérdéseiket az ekretapsg@gmail.com e-mail címre várjuk.

Samsung Ösztöndíj Program
Samsung SDI ösztöndíj program
Beiskolázási információk
Beiskolázási információk logó
Facebook
Facebook – Francia tagozat
Facebook logó - francia tagozat
Baráti Egyesület
Aszódi Öregdiákok Baráti Egyesülete logó
PSG Konnektor
PSG konnektor

Az iskola online újsága

Fenntarthatósági hét
Fenntarthatósági hét logó
Határtalanul
Határtalanul